Tomori Pál Főiskola

A régi felsőfokú szakképzési (FSZ) szakokat 2012 szeptemberétől felváltották a felsőoktatási szakképzési (FOKSZ) szakok. Az új típusú képzések folytatásának jogát – ellentétben az FSZ-szel képzésekkel - kizárólag a felsőoktatási intézmények kapták meg.

A FOKSZ képzéseknél cél és követelmény, hogy a tantervük igen szorosan igazodjék az alapképzési (BA) szakokéhoz és a munkaerőpiaci követelményekhez. Ezt a kötődést jól kifejezi a szakok neve is, hiszen ezeket ugyanúgy nevezzük, mint az alapképzési szakokat.

Az alapképzési szakok és a FOKSZ szakok szoros kötődése abban is kifejeződik, hogy a FOKSZ szakon megszerzett kreditek legalább 75%-át be kell számítani a befogadó alapképzési szakra. Ez azt jelenti, hogy aki egy ilyen szakot elvégez, bizton tudhatja, hogy az alapképzési szakon az első 90 kreditpontját megszerezte. Az új szakcsoport létrehozásával egyébként hazánk igazodott ahhoz az európai normához, amely a 2 éves felsőfokú képzéseken végzőket is felsőfokú végzettségűként definiálja.

Főiskolánk két FOKSZ képzést kínál (részletekért katt a képzés nevére):

Önköltség mértéke:

- nappali: 230 000 Ft/félév

- levelező: 220 000 Ft/félév

DIÁKHITEL igényelhető! Részletek itt: DIÁKHITEL KÖZPONT

 

A szakokra az Oktatási Hivatal által szervezett központi általános-, pót- és keresztféléves felvételi eljárásokban lehet a www.felvi.hu-n keresztül.

Bekerülési feltétel: érettségi bizonyítvány (NEM emeltszintű) 

Intézményünk a minimumpontot nem határoz meg és a nyelvvizsga sem feltétele a diploma megszerzésének.

 

A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket – amennyiben alapképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek – a felvételi eljárásban a korábbi felsőoktatási tanulmányaik figyelembevételével (akár az emelt szintű érettségi követelménytől is eltekintve) intézményünk az alábbi módon rangsorolja, ahol a pontszámítás alapja a megszerzett felsőfokú oklevél minősítése:

  • 5 (jeles, kiváló, kitüntetéses) minősítés esetén 400 pont;
  • 4 (jó) minősítés esetén 380 pont;
  • 3 (közepes) minősítés esetén 360 pont;
  • 2 (elégséges) minősítés esetén 310 pont.

FOKSZ képzésen szerzett oklevelet az alapképzésre történő központi felvételi eljárások során az alábbi módon számítjuk be:

  • 5 (jeles, kiváló) minősítés esetén 390 pont;
  • 4 (jó) minősítés esetén 370 pont;
  • 3 (közepes) minősítés esetén 350 pont;
  • 2 (elégséges) minősítés esetén 280 pont.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A FOKSZ oklevéllel alapképzésre történő jelentkezésről, tantárgybeszámításról további részleteket ITT olvashat. 

 

 

MEGKÉRDEZTÜK HALLGATÓINKAT, MIT JELENT NEKIK A TOMORI.