Tomori Pál Főiskola

 

A diplomás pályakövetés egyik kiemelt célja, hogy az egyetemi és főiskolai képzések jobban alkalmazkodhatnak a munkaerő-piaci igényekhez. Korábban nem állt rendelkezésre kellő mértékű információ a munkaerőpiacra belépő diplomásokról. Ennek azonban vége, hiszen 2010-ben elindult a diplomás pályakövetési program a hazai egyetemeken és főiskolákon.

A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) keretében a Tomori Pál Főiskolán az elmúlt években összesen 5 adatfelvétel történt, amiből 4 esetben saját fejlesztésű kérdőívvel történt adatfelvétel (2010, 2012, 2014, 2016). A kapott eredmények jellemzően a munkaerőpiacon való megmérettetési trendekre és a mögöttes folyamatok felmérésére szolgált. Ilyenek például, az állással rendelkezők aránya, a beosztás, az átlagos nettó kereset vagy az, hogy a végzettek mennyire érzik úgy, hogy a munkájukhoz fel tudják használni a tanulmányaik során szerzett ismereteket és képességeket.

Főiskolánk 2019-ben csatlakozott az országos DPR-rendszerhez, az abban az évben kiküldött kérdőívek valamennyi felsőoktatási intézményben azonosak voltak, továbbá lehetőségünk nyílt kiegészíteni egy, az intézményünkre vonatkozó kérdéscsoporttal.

Utóbbi adatfelvétel differenciálta végzett hallgatóinkat a megszerzett végzettség formája szerint (BA, FOKSZ és szakirányú továbbképzések), ezért összevetése a korábbi adatfelvételekkel csak közvetett módon lehetséges.

A Tomori Pál Főiskola fontosnak tartja a Diplomás Pályakövetési Rendszer működtetését, egyben fejlesztendő célként fogalmazta meg saját maga számára a rendszer fejlesztését és a hallgatói aktivitás növelését is. Ezzel kapcsolatos feladatként jelent meg 2019-ben az országos DPR-rendszerhez való csatlakozás, a hallgatók válaszadási hajlandóságának növelése, továbbá a Főiskola ALUMNI-hálózatának fokozottabb kiépítése.

 

DPR_2010_2016

DPR_2019

 

Az elmúlt évek felméréseiről a Tomori Világban, a Tomori Közösségének blogjában olvashatnak interjút Dr. Fata Ildikó főiskolai docenssel, főiskolánk minőségirányítási vezetőjével Pályakövetés és minőségbiztosítás - Az elmúlt évek felmérései címmel.