AZ OLDAL TARTALMÁT FOLYAMATOSAN FRISSÍTJÜK!
A szakirányú továbbképzés megnevezése: Borgasztronómiai menedzser szakirányú továbbképzési szak
A szakirányú továbbképzésben szerezhető szakképzettség oklevélben szereplő megnevezése: Borgasztronómiai menedzser
A szakirányú továbbképzés besorolása:
- Képzési terület szerinti besorolás: Gazdaságtudományok képzési terület
- A végzettségi szint besorolása:
- ISCED 1997 szerint: 5A szint
- ISCED 2011 szerint: 6. szint
- az európai keretrendszer szerint: 6. szint
- a magyar képesítési keretrendszer szerint: 6. szint
A szakképzettség képzési területek egységes osztályozási rendszere szerinti tanulmányi területi besorolása:
- ISCED 1997 szerint: 54
- ISCED-F 2013 szerint: 041
A felvétel feltétele(i): Bármely képzési területen, legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett oklevél.
A képzési idő félévekben meghatározva: 2 félév
Képzési tagozat: levelező
Tanórák száma összesen: 200
A szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 60 kredit
Időbeosztás: 6 hétvége félévenként (pénteken 8:00-20:30, szombaton 8:00-16:30 óráig tartó idősávokban)
A képzés célja és a szakmai kompetenciák (tudás, képesség, attitűd, autonómia és felelősség):
A képzés célja, hogy a hallgatók a képzés során sajátítsák el a borkultúrával és a gasztronómiával, valamint e két terület átfedésében lévő összefüggésekkel kapcsolatos alapvető ismereteket. A borkultúrát és a gasztronómiát érintő strukturális ismereteket szereznek, a gasztronómiát alapvetően a borkultúra szemüvegén keresztül interpretálják. A képzés sikeres teljesítése után a hallgatók érteni fogják és képesek lesznek pontosan használni a vonatkozó fogalomrendszert mindkét terület esetében, valamint képessé válnak az ismeretek gyakorlati alkalmazására is. Megtanulják a szakterület folyamatait, jelenségeit, trendjeit értelmezni, illetve fejleszteni.
Szakmai kompetenciák:
Tudás:
A Borgasztronómiai menedzser tudja, ismeri:
- a hazai szőlő-, bor- és pezsgőfajtákat;
- az oltalom alatt álló borokat és pezsgőket;
- ismeri a borok, pezsgők, habzóborok elkészítési módját;
- a hazai és nemzetközi borrégiókat és azok legfőbb jellemzőit;
- a terroire szerepét és jelentőségét a borkultúrában;
- a borkóstolás technikáját és feltételeit;
- a szakszerű borkínálást és felszolgálást;
- borlapkészítés alapvető ismereteit;
- a borok helyes tárolásának feltételeit;
- a borkészlettel való gazdálkodás alapvető ismereteit;
- a borok ízével harmonizáló ételeket;
- borok mellé ajánlható egyéb italokat, dohányipari termékeket.
Képességek:
A Borgasztronómiai menedzser képes:
- borkóstolót, borvacsorát megszervezni, az ehhez szükséges étlapot és a vele harmonizáló itallapot összeállítani;
- borhoz kapcsolódó rendezvényeket megtervezni, megszervezni és lebonyolítani;
- borokat értékelni, jellemezni, összehasonlítani;
- borhibákat felismerni, borbetegségeket kiszűrni, megelőzni, elhárítani;
- terroir borászati és gasztronómiai termékeket egymáshoz társítani;
- borkereskedelem rendszerét átlátni, abban tevékenykedni;
- bormarketing tervezésére, megvalósítására, ellenőrzésére, magyar borok népszerűsítésére.
Attitűd:
A Borgasztronómiai menedzser:
- érzékeny a borkultúrával, borgasztronómiával kapcsolatos környezeti és szervezeti problémákra,
- nyitott az újszerű, innovatív megoldásokra a borkultúra, borgasztronómia és a kapcsolódó területek mindegyikén;
- nyitott a folyamatos tanulásra és megoldások alkalmazására a borkultúra, borgasztronómia népszerűsítése során;
- törekszik a társadalmi, környezetei és gazdasági szempontokat mindinkább érvényesíteni a területtel foglalkozó vállalkozások, szervezetek működtetése során.
Autonómia és felelősség:
A Borgasztronómiai menedzser:
- felelősségteljesen viszonyul a globális társadalmi, gazdasági és környezeti problémákhoz;
- felismeri az egyre nagyobb szerepet kapó innovatív megoldások fontosságát és azokat felelősen alkalmazza;
- felismeri és figyelembe veszi a környezetvédelem, az energiahatékonyság, a társadalmi igazságosság fontosságát projektek megvalósítása során.
A szakirányú továbbképzés szakmai jellemzői, a szakképzettséghez vezető szakterületek és azok kreditaránya, amelyből a szak felépül:
Alapozó ismeretkör/ismeretek: 15 kredit
- Vendéglátó-ipari alapismeretek (incl: csúcsgasztronómia étterem látogatása) - 20 óra
- Vállalati gazdaságtan - 10 óra
- Menedzsment - 10 óra
Szakmai ismeretkör/ismeretek: 20 kredit
- Szőlőfajták és betegségeik (kóstolással egybekötött) - 10 óra
- Borkészítési alapismeretek (incl: tangazdaságba látogatás) - 10 óra
- Pezsgőkészítés alapjai:
- Pezsgő technológia - 5 óra
- Pezsgő fajtái - 5 óra
- Pálinka és nemzetközi párlatok - 10 óra
- Borrégiók és jellemzőik:
- Magyar borvidékek - 10 óra
- Nemzetközi borrégiók - 20 óra
- Chablis (fókusz: Chardonnay)
- Sancerre (Sauvignon Blanc) - Újzéland (Sauvignon Blanc)
- Chianti
- Rioja
- Burgundy (fókusz: Pinot Noir)
- Bordeaux
- Rajnai Rizling
- California (fókusz: Zinfandel)
- Dél-Afrika (fókusz: Chenin Blanc)
- Argentin (fókusz: Malbec)
- Chile (fókusz: Carmenerre)
Gyakorlati ismeretkör/ismeretek: 20 kredit
- Bormarketing - 10 óra
- Terroir termékek összeillő gasztronómiai tervezése:
- Alapfokú bor-étel párosítások - 5 óra
- Éttermi bor-étel párosítások - 5 óra
- Sommelier alapismeretek - 10 óra
- Kóstolás-technika - 40 óra
- Oltalom alatt álló borászati termékek és menedzsmentjük - 10 óra
Szakdolgozat: 5 kredit
Gyakorlati ismeretek aránya: 60%
Oktatók:
A záróvizsga eredménye:
A két opponens véleményének figyelembevételével a szakdolgozat bírálatára és megvédésére adott érdemjegyek egészre kerekített átlaga és a szakmai tárgyakból tett vizsgára kapott jegy egészre kerekített számtani átlaga.
Az oklevél megszerzésének feltétele:
Sikeres záróvizsga
Képzési helyszín:
Az intézmény területén hallgatóinknak - korlátozott számban - kollégiumi férőhely bérlésére (3000 Ft/fő/férőhely) van lehetősége a tanítási napokon, illetve a tanítást megelőző napon.
A önköltség összege:
- Levelező munkarendben: 290 000 Ft/félév
A tandíj finanszírozására DIÁKHITEL felvehető! Részletek: www.diakhitel.hu
Időbeosztás: az oktatás félévente 6 hétvégén pénteken és szombaton, a 8:00-tól 19:35 óráig tartó idősávban (Pontos időpontok fontosabb dátumok ITT)
Jelentkezési határidő: 2024. február 1.
Jelentkezés módja: a kitöltött jelentkezési lap és annak mellékleteinek (érettségi- és diplomamásolat) megküldése a felvi@tpfk.hu e-mail címre.
Jelentkezési lap
A képzésről beszélgettünk a képzés 3 vendégoktatójával:
- Bitai Gergellyel (sommelier)
- Petzold Attilával (párlatszakértő), illetve
- Békefi I. Katával (F&B Manager; Gundel Étterem)