Tomori Pál Főiskola

 

Kapitány József, PhD
főiskolai tanár
Gazdaságtudományi és Módszertani Tanszék
Iroda: Budapest
Telefon: +361/362-1551
e-mail: fkf(kukac)mail.datanet.hu

 

 

Név: Dr. Kapitány József

Születési év: 1945

Végzettség és szakképzettség:

  • Kertészeti Egyetem, Budapest (1963) – Okl. kertészmérnök

 

Munkahely(ek), munkakör(ök):

  • Tomori Pál Főiskola – Gazdaságtudományi, Módszertani Tanszék, főiskolai tanár

 

Tudományos fokozat: PhD – Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (2003) – Növénytermesztés, kertészettudomány

Tudományos/művészeti akadémia cím/tagság:

  • MTA Köztestületi tag
  • Címzetes egyetemi tanár (DE) – 2010
  • Magyar Rektori Konferencia Agrártudományi Bizottság tagja
  • Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének tagja
  • Magyar Növénynemesítők Egyesületének tagja

 

Ösztöndíjak: -

Az eddigi oktatói tevékenység

  • Oktatott tárgyak: Környezet-gazdaságtan, Vezetés és szervezés, Termelésmenedzsment, Ökonómiai ismeretek
  • Oktatásban eltöltött idő: 15 év
  • Oktatás idegen nyelven, külföldi intézményben: -

 

Az eddigi szakmai gyakorlat és eredményei:

  • 1968-2008 között a Fűszerpaprika Kutató Fejlesztő Kht. és jogelődjeinek alkalmazottja,tudományos munkatársa, majd vezetője: 1987-től igazgató-helyettes, 2003-tól igazgató
  • Tudományos publikációk: 142 db
  • Szakkönyv: 7 db (szerző, társszerző)
  • Szabadalom: 5 fajta nemzetközi (EU) oltalom
  • 10 fűszerpaprika fajta, 3 hibrid fűszerpaprika fajta, 3 cseresznyepaprika fajta nemesítése

 

Kutatási terület:

  • 1995-től fűszerpaprika fajnemesítés, rezisztencianemesítés, hibrid fajták előállítása, intenzív termesztéstechnológiai elemek kidolgozása, fűszerpaprika őrlemény minőségnövelés, színezékstabilitás vizsgálata
  • 1983-tól fűszerpaprika nemesítés, termesztés és vetőmag előállítási technológia; fűszerpaprika feldolgozás és őrlemény gyártástechnológia fejlesztése; termesztés és feldolgozás technológiai elemek hatása a fűszerpaprika minőségére
  • 1975-1983: szaporítási mód és állománysűrűségi vizsgálatok
  • 1971-1975: termesztési és gépi betakarítási, vetőmag előállítási technológia fejlesztése
  • 1969-1970: műanyagfóliás talajtakarás, fóliaházi palántanevelés, termeléstechnológia

 

Az oktatott tárgy/tárgyak és az oktató szakmai/kutatási tevékenységének kapcsolata

  • az elmúlt 5 év szakmai, tudományos munkássága a szakterületen: -
    • Az elmúlt időszakban az életpálya alatt felhalmozódott tudás átadása a hallgatóknak az oktatás révén, hazai és nemzetközi konferenciákon való részvétel, hazai és nemzetközi folyóiratokban és konferencia-kötetekben való publikálás.
    • Daubner Katalin – Kapitány József – Meszlényi Rózsa:
      The Role of the Red Pepper of Kalocsa as Hungaricum in Tourism
      (Environmental Technology, Use in Health Care and a Folk Art Pattern)
      In: Róbert Stefko, Miroslav Frankovsky, Peter Adamisin (Eds.): Management 2010, Knowledge and Management in Times of Crisis and Ensuing Development, Part II. pp. 493-499.
      University of Presov in Presov, Faculty of Management, Slovakia, 2010
    • Gyulaffy Béláné – Daubner Katalin – Meszlényi Rózsa – Kapitány József:
      Differences of Interest Between the Management and the Owner of a Company
      In: Róbert Stefko, Miroslav Frankovsky, Ján Vravec (Eds.): Management 2012, Research in Management and Business in the Light of Practical Needs, pp. 130-134.
      University of Presov in Presov, Faculty of Management, Slovakia, 2012
    • Dr Hodossi S.-Dr Dudás L.-Dr Kapitány J-Dr Somogyi Gy.:
      Nagy értékű hungarikum: a füszerpaprika
      AGROFÓRUM 23 évf.2.szám 96-102 pp., 2012
  • az eddigi tudományos-szakmai életmű szempontjából legfontosabb 5 publikáció:
    • Kapitány József: A szaporodási mód és állománysűrűség összefüggései a fűszerpaprika fajtípusoknál (Disszertáció 1982)
    • Márkus F. – Daood H. – Kapitány J. – Biacs P. A.
      Impact of Post-Harvest and Technological Factors on Carotenoids and Bioantioxidants In: Spice Red Pepper. In Agric. Food Chem. 1999. pp. 100-107.
    • Márkus F.-Kapitány J.
      The importance of research results of establishing the worldwide reputation of the Hungarian red pepper. In. Hungarian Agricultural research 2000. Vol. 9. No. 2. pp. 4-7.
    • Márkus F. – Kapitány J. – Csilláry G. – Szarka J.
      Xanthomonas rsistance in Hungarian spice pepper species. In: Int. Jour. of Hort. Sci. Vol. 7. No. 3-4. 2001. pp. 68-71.
    • Kapitány József:
      Termesztés- és feldolgozástechnológiai elemek hatása a fűszerpaprika minőségére (PhD disszertáció 2003)

 

Tudományos/szakmai közéleti tevékenység, nemzetközi szakmai kapcsolatok, elismerések:

  • Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje – 2009
  • ÉLETMŰ Díj – 2008
  • Bács-Kiskun Megye Tudományos Díja – 2003
  • Kiváló Munkáért (miniszeri díj) – 1987
  • Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója (miniszreti díj) – 1975, 1979

 

Publikációs jegyzék (2010-2014):

  • Daubner Katalin – Kapitány József – Meszlényi Rózsa:
    The Role of the Red Pepper of Kalocsa as Hungaricum in Tourism
    (Environmental Technology, Use in Health Care and a Folk Art Pattern)
    In: Róbert Stefko, Miroslav Frankovsky, Peter Adamisin (Eds.): Management 2010, Knowledge and Management in Times of Crisis and Ensuing Development, Part II. pp. 493-499.
    University of Presov in Presov, Faculty of Management, Slovakia, 2010
  • Gyulaffy Béláné – Daubner Katalin – Meszlényi Rózsa – Kapitány József:
    Differences of Interest Between the Management and the Owner of a Company
    In: Róbert Stefko, Miroslav Frankovsky, Ján Vravec (Eds.): Management 2012, Research in Management and Business in the Light of Practical Needs, pp. 130-134.
    University of Presov in Presov, Faculty of Management, Slovakia, 2012
  • Dr Hodossi S.-Dr Dudás L.-Dr Kapitány J-Dr Somogyi Gy.:
    Nagy értékű hungarikum: a füszerpaprika
    AGROFÓRUM 23 évf.2.szám 96-102 pp., 2012