Kapitány József, PhD
főiskolai tanár
Gazdaságtudományi és Módszertani Tanszék
Iroda: Budapest
Telefon: +361/362-1551
e-mail: fkf(kukac)mail.datanet.hu
Név: Dr. Kapitány József
Születési év: 1945
Végzettség és szakképzettség:
- Kertészeti Egyetem, Budapest (1963) – Okl. kertészmérnök
Munkahely(ek), munkakör(ök):
- Tomori Pál Főiskola – Gazdaságtudományi, Módszertani Tanszék, főiskolai tanár
Tudományos fokozat: PhD – Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (2003) – Növénytermesztés, kertészettudomány
Tudományos/művészeti akadémia cím/tagság:
- MTA Köztestületi tag
- Címzetes egyetemi tanár (DE) – 2010
- Magyar Rektori Konferencia Agrártudományi Bizottság tagja
- Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének tagja
- Magyar Növénynemesítők Egyesületének tagja
Ösztöndíjak: -
Az eddigi oktatói tevékenység
- Oktatott tárgyak: Környezet-gazdaságtan, Vezetés és szervezés, Termelésmenedzsment, Ökonómiai ismeretek
- Oktatásban eltöltött idő: 15 év
- Oktatás idegen nyelven, külföldi intézményben: -
Az eddigi szakmai gyakorlat és eredményei:
- 1968-2008 között a Fűszerpaprika Kutató Fejlesztő Kht. és jogelődjeinek alkalmazottja,tudományos munkatársa, majd vezetője: 1987-től igazgató-helyettes, 2003-tól igazgató
- Tudományos publikációk: 142 db
- Szakkönyv: 7 db (szerző, társszerző)
- Szabadalom: 5 fajta nemzetközi (EU) oltalom
- 10 fűszerpaprika fajta, 3 hibrid fűszerpaprika fajta, 3 cseresznyepaprika fajta nemesítése
Kutatási terület:
- 1995-től fűszerpaprika fajnemesítés, rezisztencianemesítés, hibrid fajták előállítása, intenzív termesztéstechnológiai elemek kidolgozása, fűszerpaprika őrlemény minőségnövelés, színezékstabilitás vizsgálata
- 1983-tól fűszerpaprika nemesítés, termesztés és vetőmag előállítási technológia; fűszerpaprika feldolgozás és őrlemény gyártástechnológia fejlesztése; termesztés és feldolgozás technológiai elemek hatása a fűszerpaprika minőségére
- 1975-1983: szaporítási mód és állománysűrűségi vizsgálatok
- 1971-1975: termesztési és gépi betakarítási, vetőmag előállítási technológia fejlesztése
- 1969-1970: műanyagfóliás talajtakarás, fóliaházi palántanevelés, termeléstechnológia
Az oktatott tárgy/tárgyak és az oktató szakmai/kutatási tevékenységének kapcsolata
- az elmúlt 5 év szakmai, tudományos munkássága a szakterületen: -
- Az elmúlt időszakban az életpálya alatt felhalmozódott tudás átadása a hallgatóknak az oktatás révén, hazai és nemzetközi konferenciákon való részvétel, hazai és nemzetközi folyóiratokban és konferencia-kötetekben való publikálás.
- Daubner Katalin – Kapitány József – Meszlényi Rózsa:
The Role of the Red Pepper of Kalocsa as Hungaricum in Tourism
(Environmental Technology, Use in Health Care and a Folk Art Pattern)
In: Róbert Stefko, Miroslav Frankovsky, Peter Adamisin (Eds.): Management 2010, Knowledge and Management in Times of Crisis and Ensuing Development, Part II. pp. 493-499.
University of Presov in Presov, Faculty of Management, Slovakia, 2010
- Gyulaffy Béláné – Daubner Katalin – Meszlényi Rózsa – Kapitány József:
Differences of Interest Between the Management and the Owner of a Company
In: Róbert Stefko, Miroslav Frankovsky, Ján Vravec (Eds.): Management 2012, Research in Management and Business in the Light of Practical Needs, pp. 130-134.
University of Presov in Presov, Faculty of Management, Slovakia, 2012
- Dr Hodossi S.-Dr Dudás L.-Dr Kapitány J-Dr Somogyi Gy.:
Nagy értékű hungarikum: a füszerpaprika
AGROFÓRUM 23 évf.2.szám 96-102 pp., 2012
- az eddigi tudományos-szakmai életmű szempontjából legfontosabb 5 publikáció:
- Kapitány József: A szaporodási mód és állománysűrűség összefüggései a fűszerpaprika fajtípusoknál (Disszertáció 1982)
- Márkus F. – Daood H. – Kapitány J. – Biacs P. A.
Impact of Post-Harvest and Technological Factors on Carotenoids and Bioantioxidants In: Spice Red Pepper. In Agric. Food Chem. 1999. pp. 100-107.
- Márkus F.-Kapitány J.
The importance of research results of establishing the worldwide reputation of the Hungarian red pepper. In. Hungarian Agricultural research 2000. Vol. 9. No. 2. pp. 4-7.
- Márkus F. – Kapitány J. – Csilláry G. – Szarka J.
Xanthomonas rsistance in Hungarian spice pepper species. In: Int. Jour. of Hort. Sci. Vol. 7. No. 3-4. 2001. pp. 68-71.
- Kapitány József:
Termesztés- és feldolgozástechnológiai elemek hatása a fűszerpaprika minőségére (PhD disszertáció 2003)
Tudományos/szakmai közéleti tevékenység, nemzetközi szakmai kapcsolatok, elismerések:
- Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje – 2009
- ÉLETMŰ Díj – 2008
- Bács-Kiskun Megye Tudományos Díja – 2003
- Kiváló Munkáért (miniszeri díj) – 1987
- Mezőgazdaság Kiváló Dolgozója (miniszreti díj) – 1975, 1979
Publikációs jegyzék (2010-2014):
- Daubner Katalin – Kapitány József – Meszlényi Rózsa:
The Role of the Red Pepper of Kalocsa as Hungaricum in Tourism
(Environmental Technology, Use in Health Care and a Folk Art Pattern)
In: Róbert Stefko, Miroslav Frankovsky, Peter Adamisin (Eds.): Management 2010, Knowledge and Management in Times of Crisis and Ensuing Development, Part II. pp. 493-499.
University of Presov in Presov, Faculty of Management, Slovakia, 2010
- Gyulaffy Béláné – Daubner Katalin – Meszlényi Rózsa – Kapitány József:
Differences of Interest Between the Management and the Owner of a Company
In: Róbert Stefko, Miroslav Frankovsky, Ján Vravec (Eds.): Management 2012, Research in Management and Business in the Light of Practical Needs, pp. 130-134.
University of Presov in Presov, Faculty of Management, Slovakia, 2012
- Dr Hodossi S.-Dr Dudás L.-Dr Kapitány J-Dr Somogyi Gy.:
Nagy értékű hungarikum: a füszerpaprika
AGROFÓRUM 23 évf.2.szám 96-102 pp., 2012